Het verwarmen van uw ruimte door middel van vloerverwarming duurt iets langer dan verwarming door middel van radiatoren, door de gelijkmatige verdeling van de warmte. Het voordeel is dat het ook langer duurt voordat het afkoelt, u kunt uw verwarming dus eerder uitzetten.

De opwarmsnelheid

De opwarmsnelheid van uw vloer wordt bepaald door de verdeler en de vloeropbouw. De verdeler bestaat in een open- en een gesloten systeem. Het open systeem mengt koud- en warm water tot de gewenste temperatuur. Dit kan door opwarming van het water, maar ook als de temperatuur bereikt is, door afkoeling van het water. Het gesloten systeem mengt geen koud- en warm water, maar verwarmt alleen het water. Dit systeem wordt vaak gebruikt in combinatie met een warmtepomp waar de maximale temperatuur al 45 graden is.

De vloeropbouw is ook van belang. Ligt uw verwarmingssysteem in cement (natbouw), dan is een langere opwarmtijd nodig dan wanneer deze ligt in platen direct onder de vloer. Het gaat er bij de verwarmingssnelheid bij natopbouw niet om hoe dik uw bovenvloer is, maar hoe dik de cementvloer is. Hoe dunner de cementvloer, des te sneller de opwarming van uw ruimte. Voor elektrische vloerverwarming geldt hetzelfde bij het kabelsysteem. Het matten- en foliesysteem warmt het snelst op.

Opwarmingstijd

Hoe lang het duurt om uw ruimte warm te krijgen, is dus afhankelijk van de situatie in uw huis. Bij vloerverwarming is het belangrijk nooit meer dat 2 graden verschil te hebben bij het aan- en uitzetten van uw verwarming, zodat opwarming nooit te lang duurt en niet teveel energie kost. Door dit verschil van maar 2 graden, valt de langzame opwarmsnelheid reuze mee. U kunt een (relatief) koude ruimte voorkomen door te werken met een tijdschakelaar. Deze programmeert u naar opsta- en thuiskomtijden, waardoor het nooit koud is.

Vloerverwarming kopen?

Benader specialisten uit uw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor uw opdracht. Gratis en vrijblijvend.