Elektrische vloerverwarming heeft 3 systemen, het mattensyteem, het foliesysteem en het kabelsysteem. De opbouw- en de capaciteit verschillen, waardoor u voor een houten vloer of laminaat de folies of matten gebruikt en voor een stenen vloer de matten of de kabels. Ook de prijzen zullen verschillen afhankelijk van wat voor vloer u op dit moment in huis heeft (en systeem die u gaat aanschaffen).

Matten en kabels

Het mattensysteem bestaat uit matten waarin 3 mm dunne geaarde kabels liggen in een lussysteem. Deze kabels liggen in de mat en zijn afgedekt met een zelfklevende rug. De mat is gemiddeld 4 mm dik en kan in de tegellijm van uw vloer gelegd worden of onder uw houten vloer.

Het kabelsysteem kan niet in de tegellijm gelegd worden, maar wordt in de ondervloer gelegd op dezelfde manier als bij natbouw. Ook deze kabels moeten geaard zijn. Dit systeem kunt u toepassen bij een tegelvloer of een houten vloer. Het foliesysteem legt u heel simpel direct onder uw laminaat, houten vloer of vloerkleed. De folies zijn gemiddeld dunner dan 1 mm. U plaatst de folies op isolatieplaten zodat er geen neerwaarts warmteverlies plaatsvindt.

Voordelen en nadelen

Vloerverwarming is door een lagere benodigde temperatuur goedkoper dan radiatorverwarming, echter, elektriciteit is duurder dan gas. Voor het verwarmen van grote ruimten kunt u beter warm water vloerverwarming kiezen. De matten- en folie systemen zijn makkelijker zelf aan te brengen dan het warm water systeem. Dit maakt het zeer geschikt voor kleinere ruimtes die niet altijd bezet zijn, zoals een garage, hobbykamer, maar ook de badkamer. Vloerverwarming, zowel elektrisch als warm water, zijn door de optrekkende droge lucht schadelijk voor uw muziekinstrumenten, hier dient u voorzorgmaatregelen te nemen.

Voor de vloerverwarming heeft u een thermostaat nodig die samenwerkt met een vloersensor. Vloerverwarming wordt zelden toegepast bij een vloer met tapijt. Tapijt heeft een te grote isolerende werking waardoor de warmte nauwelijks de ruimte bereikt.

Vloerverwarming kopen?

Benader specialisten uit uw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor uw opdracht. Gratis en vrijblijvend.